Kış aylarında su tüketimi unutuluyor - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Sağlık

Kış aylarında su tüketimi unutuluyor

Kış aylarında su tüketimi unutuluyor
Yayınlama: 27 Aralık 2022 Salı - 830
A+
A-

Sağlıklı bir beden için günde yaklaşık 2,5 litre su içilmeli

Yaşam için vazgeçilmez olan su, özellikle içmeyi unuttuğumuz kış aylarında daha da önemli bir ihtiyaç haline geliyor. Uzmanlar, sağlıklı bir beden için günde yaklaşık 2,5 litre su içilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.  Yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni içerisinde su tüketimine yer vermek gerektiği vurgulanıyor.  

Kış aylarının gelmesiyle birlikte pek çoğumuzun beslenme ve su tüketim alışkanlıkları da değişiyor. Hangi mevsimde olursak olalım sağlığımızı korumak için sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını sürdürmek gerekiyor. Bunların başında da yeterli miktarda su ve sıvı tüketmek geliyor.  olan Sabri Ülker Vakfı vücudun sıvı dengesini bozmadan sağlıklı bir kış dönemi geçirilmesi için su tüketiminin önemine dikkat çekerken keyifle su tüketmek için öneriler sunuyor.

İleri düzeyde dehidrasyon sağlığı tehdit ediyor

Su başta olmak üzere, içecekler ve besinlerin içerisinde bulunan görünür/görünmez su, "sıvı" olarak tanımlanıyor.  Bireyin günlük sıvı gereksinimi bu kaynaklarla karşılanıyor. Su ve diğer içecekler hücrelerin, dokuların ve organların çalışması, besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin vücuttan atılması ve vücut ısısının düzenlenmesinde önemli rol oynuyor. Hücrelerin yaşamsal işlevlerini yerine getirmesinde vücudun su dengesinin korunması oldukça önemli. Bu dengenin korunmasına "hidrasyon" deniyor.  Vücudun solunum, idrar, ter ve dışkı ile kaybettiği suyu içecekler ve yiyecekler ile yerine koyması ve hidrasyonun sağlanması hayati bir noktada bulunuyor. Bu dengenin korunamadığı ve vücuttan su kaybı gerçekleştiği durumlarda  “dehidrasyon” ortaya çıkıyor. İleri düzeyde dehidrasyon da sağlığı tehdit ediyor.  Vücuttan beklenin üzerinde sıvı kaybı yaşandığında ayaklarda ödem veya baş ağrısından inmeye kadar hayatı tehdit edebilen çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilecek ciddi durumlarla karşı karşıya kalınabiliyor.

Bir günde yaklaşık 2.5 litre sıvı kaybı oluyor

Biyolojik atıkların vücuttan uzaklaştırılması ve vücut ısısının sürdürülmesi için bir günde yaklaşık olarak böbreklerden 1500 mililitre, deriden 500 mililitre, bağırsaklardan 300 mililitre ve solunumla 300 mililitre olmak üzere ortalama toplam 2.5 litre sıvı kaybı oluyor.  Egzersiz, fiziksel aktivite, terleme, idrar ve vücut ısısını artıran ateşli hastalıklarda ve ishalde sıvı kaybı daha da artıyor. Böyle durumlarda vücudun su gereksinimi de artıyor. Vücuttaki dengeyi korumak için kaybedilen bu suyun yerine konması gerekiyor. Kaybolan sıvının karşılanabilmesi için beyindeki susama merkezi uyarılıyor ve susama hissi gelişiyor. İshalde suyla birlikte su dengesinde rolü olan sodyum, potasyum gibi mineraller de yitirildiğinden susama hissi oluşmayabiliyor.

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024