İMO Başkanı Eskişehir İçin Ürküten Tabloyu Açıkladı - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Güncel

İMO Başkanı Eskişehir İçin Ürküten Tabloyu Açıkladı

İMO Başkanı Eskişehir İçin Ürküten Tabloyu Açıkladı
Yayınlama: 18 Şubat 2023 Cumartesi - 3.200
A+
A-

Eskişehir’de uzun yıllardır yapılmayan kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalar konusunda yaşanan Kahramanmaraş depremi sonrasında Eskişehir yerel yönetimler nihayet harekete geçti.  Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi ile İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi arasında hizmet protokolü imzalandı.

Protokol ile ilgili açıklama yapan TMMOB”a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, incelemeler hakkında bilgi vererek 4 etapta tüm Eskişehir’in incelenmesinin yapılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Kılıç “Aynı şekilde kentsel dönüşüm yapmak isteyen belediyelerin de bir kentsel dönüşüm strateji planı oluşturup bununla bakanlığa müracaat etmeleri gerekiyor. Kentsel dönüşüm strateji planı oluşturmak için de belediyelerin en başta ihtiyacı olan veri dönüşüm alanını öncülendirebilmek için hangi alandaki yapıların öncelikli dönüştürülmesine karar vermektir. Bu da ancak yapı stokunun tespitiyle mümkün olabiliyor.” şeklinde konuştu.”

20 bin binanın inceleneceğini ifade eden Kılıç  “Odunpazarı ilçesinde; Arifiye, Akçağlan, Deliklitaş, Erenköy, Huzur, İstiklal, Kırmızıtoprak, Kurtuluş Mahalleleri, Tepebaşı ilçesinde; Cumhuriye, Ertuğrulgazi, Hacı Ali Bey, Hayriye, Hoşnudiye, İshaniye, Mamure, Mustafa Kemal Paşa, Ömerağa, Sazova, Şarhöyük, Şeker, Uluönder, Yeni ve Zafer Mahallelerin de eski yapılar bulunduğu için önceliklendirildiğini ifade etti.

Kılıç Ana caddelerde büyük yıkımların öngörüldüğünü ifade ettiği açıklamasında 1999 öncesi yapılarda hazır beton kullanımı ve nervürlü demir olmamasından kaynaklı1999 öncesi yapıların beton kalitesine güvenmediklerini belirtti.

“Eskişehir'de detaylı çalışmalar olmadığı müddetçe kesin konuşamamakla beraber 1999 sonrası yapılarda çok büyük endişelerimiz yok. En tehlikeli binalar hem üst yapının hem zeminin kötü olduğu binalardır. Eskişehir için bu şekil bir göz gezdirdiğimiz zaman Eskişehir'in merkezi alüvyon yani kötü zemin. Üst yapılarda 1999 öncesi yapılar ana riskli ve aynı zamanda yüksek katlı, altında dükkân olan yapılar bizim için en yüksek riskli yapılar. Şehir merkezimizde özellikle ana caddemizde bulunan; Yunus Emre, Sivrihisar, Doktorlar, Kızılcıklı, Sakarya, İki Eylül, Atatürk Caddelerde bulanan binalar, biz yapı stokunu denetleyemeden Eskişehir'de beklenen büyük deprem olursa bu caddelerde büyük yıkımlar öngörüyoruz maalesef. Bu yıkımlar olduğu takdirde de Eskişehir'de çok büyük sorunlar yaşaması hatta bu caddelere yardım ekiplerinin girememesi bile maalesef olasılık dahilinde olan durumlar. Bizim bugünden sonra yapacağımız bu binaları dönüştürmeye yönelik her bir çalışma çok önemli. Biz buradan bir kez daha çağrı yapmış olalım; Eskişehir'de şu an tüm siyasilerin, tüm belediye başkanlarının ve bu konu ile alakalı tüm paydaşların bir masa etrafında toplanıp önümüzdeki dönemde 'biz riskli yapı stokumuzu nasıl yenileriz? olacak olan depreme nasıl en az yıkımla gireriz?' diye oturup konuşması, planlaması ve çok hızlı bir şekilde de eyleme geçmesi gerekiyor.” dedi.

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024