KİMLİĞİNDEN KOPARILMIŞ ŞEHİR - Eskişehir Balyoz Haber

Özgür TIKIZ

Özgür TIKIZ
Özgür TIKIZ

KİMLİĞİNDEN KOPARILMIŞ ŞEHİR

KİMLİĞİNDEN KOPARILMIŞ ŞEHİR
Yayınlama: 16 Nisan 2015 Perşembe - 12.724
A+
A-

ESKİŞEHİRDE ŞEHRİN KİMLİĞİ VE GEÇMİŞİ İLE HİÇ İLGİSİ OLMAYAN EDEP DIŞI UTANDIRAN HEYKELLER

Eskişehir haber sitelerinden ajans26.com da yer alan haberle ilgili bizde bir paylaşımda bulunarak bu durumu dikkat çekmek istedik. Yayın ilkelerimiz gereği maalesef bu fotoyu mozaiklereyerek veriyoruz...

Haber sitesinde fotoğrafın altında yazan açıklama şöyle:

MİLLETVEKİLİ ADAYLARI YERLİ OLSUN DİYENLER... HEYKELLERDE YERLİ OLSUN ESKİŞEHİRE AİT OLSUN DİYORLARMI ACABA ? Eskişehir in merkezinde çok sayıda bu heykellerden mevcut. halkta bu durma anlam veremiyor olmasına rağmen kimse sesini çıkarmıyor.Heykellerin gereğinden fazla olduğunu düşünen halk, genel ahlak ve kültür anlayışımıza da ters  olan bu heykellerin neden yapıldığına anlam veremiyor. 

Bizde kentimizle ilgili olarak kent kültürünün belleğinin yok edilerek yerine Türk - İslam Kültüründen uzak, bunların da ötesinde kendine özel bir sanat kültür anlayışı yerine avrupadaki bazı kentlerde yer alan kent mobilyasından, heykellere kadar bir çok eserin reprodüksiyon şeklinde benzer ve ufak değişikliklerle özgün eserlermiş gibi kentimizde kullanılmasını anlamlandıramıyoruz.

Kentimizin 2 tane üniversitesi ve pek çok sanatçısının olduğu düşünüldüğünde özgün bir kent konsepti oluşturmak yerine, bizi kentimizi, kent kültürümüzü bize özel değerlerle yeniden şekillendirmek yerine, böylesine yüzeysel göz boyamaya yönelik şekilde yapılmasını kabul edemiyoruz. 

Ayrıca fotoğraftakine benzer heykellerin sanat sergileri dışında halka ısrarla dayatılmasının da yönetim anlayışını yansıttığını düşünüyoruz. Kentimizde elbette sanat eserleri, heykeller olmalı. Ancak bizlerin kültürel ve geleneksel anlayışına kesinlikle uymayan ve tarz eserlerin kamuya böyle dayatılmasını kabul edemiyoruz.

Evet bunlar özel bir sergi salonunda insanlara sunulabilir. Sanat anlayışı olarak çok da kabul etmesek de bunları bu şekilde algılayacak insanlar elbette gidip sergilerinde bunları görebilir, inceleyebilir. Sanat eserleri bu şekilde özel kendisi ile ilgilenen insanlara sunulabilir.

Ancak sorun genel ahlak kurallarını hiçe sayan arkadaşlarında tabir ettikleri gibi edep dışı eserlerin böylesine halkın önüne konulmasını ve zorla dayatılmasını kabul edemiyoruz. Benzer durumlar daha öncede yaşanmıştı.

Sanata, sanat anlayışına tepkimiz yok. Birincil tepkimiz kentimize, kültürümüze özgü ve hepsinden öte biryerlerin birşeylerin taklidi olmayan özgün donatıların kullanılmaması. İkinci konusu ise bu eserlerle ilgili fotoğraftakine benzer eserleri zorla benim önüme, çocuğumun önüne koymanız. 

Benzer durumlar daha öncede olmuştu. Israrla bunları bu şekilde sergilemenin, YAPTIM OLDU diye insanların önüne koymanın bir anlamı yok..

İşte benzer bir durumda halkın tepkisi

Kadınlardan Çıplak Heykel Tepkisi

Mesela Bu Da Tepki Alan Bir Heykel

 

Sanat ve sanat eseri anlayışlarınız bizi ilgilendirmiyor. Bunları kendi çocuklarınızla paylaşabiliyor, utanmadan, çetinmeden gösteriyor olmanız da sizin sorununuz. Ancak bizlerin çocuklarını, bizleri böyle taciz etmenize karşı durmaya ve bu konuda tepkimizi göstermeye devam edeceğiz..

Sanatın çok uçuk bizlerin anlamadığı yönleri olabilir, bir alıcısı olabilir. Ancak bunu halka yansıtmanın, halka açık yerleri böyle kullanmanın bir anlamı yok.

Yerel yönetimin amacı yerel değerleri doğru okumak değilmidir.  Bu konularda daha hassas davranmalarını ve bu tarz eserleri bizlere böyle dayatmayı bırakmalarını umuyoruz..

 





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024