Chia tohumu - Eskişehir Balyoz Haber

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız
Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Chia tohumu

Chia tohumu
Yayınlama: 1 Ocak 2019 Salı - 3.347
A+
A-

Kökeni Guatemala’nın ve Meksika’nın bereketli topraklarına dayanan chia tohumu omega 3 yağ asitleriposa ve bitkisel kaynaklı protein içeriği ile dikkat çekiyor.

chia, çiya, chia tohumu

Chia tohumu, hidrofilik (su çeken) yapısı nedeniyle ıslatıldığında ağırlığının 12 katına kadar sıvı emerek ayırt edici bir jel dokusu oluşturuyor.

chia tohumu, çiya

Chia tohumu, %16 oranında protein ve %31 oranında yağ içeriyor.  Bu yağ, bitkisel kaynaklı omega-3 bakımından zengin α-linolenik asit (ALA) taşıyor.

chia, çiya, chia tohumu

Kalsiyumdemirmagnezyummanganezfosfor ve çinko mineralleri bakımından zengin olan chia tohumu tiyamin ve niyasin vitaminlerinin kaynağı olarak görülüyor.

chia, çiya, chia tohumu

Chia tohumları yoğurda, sebzelere, soslara, bulgura ve pirince eklenerek tüketilebileceği gibi smoothie‘lerde de kullanılabiliyor. Chia tohumlu smoothie tarifime buradan göz atabilirsiniz.

baskül, kantar, tartı, boy ölçer, kilo verme, zayıflama

Yapılan çalışmalar, chia tohumunun ağırlık kaybı üzerinde etkili olmadığını gösteriyor.

Obezite ile yaşayan ya da ağırlık kaybetmeyi hedefleyen bireylerin chia tohumunu kilo verme beklentisine girmeden ve 2 yemek kaşığını geçmeyecek miktarda tüketmelerini öneriyorum. Konu hakkında geniş bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıkla kalın.





Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar

Diğer Yazıları

Copyright © 2024