Çakırözer: “Gençlerimizi tarikat yurtlarına mahkum etmeyelim! - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Politika

Çakırözer: “Gençlerimizi tarikat yurtlarına mahkum etmeyelim!

Çakırözer: “Gençlerimizi tarikat yurtlarına mahkum etmeyelim!
Yayınlama: 18 Nisan 2024 Perşembe - 5.542
A+
A-

25 yılda ikinci derece deprem riskli bölgede bulunan ve şehir merkezinden fay geçen Eskişehir'de kentsel dönüşüm adına sadece 24 daire dönüştürmek için çalışma başlatabilen Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin bir tane öğrenci yurdu yapmadığını görmezden gelen CHP Milletvekili Utku Çakırözer “Gençlerimizi tarikat yurtlarına mahkum etmeyelim!" dedi.

Yerel seçimlerin ardından açılan Meclis’in ilk gündem maddelerinden biri de üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sorunu oldu. CHP vakıf ve tarikat yurtlarına devletçe verilen desteğe karşı, üniversite öğrencilerine kira yardımı yapılması ve belediyeler ile özel yurtlara destek verilmesi için kanun teklifi verdi. Teklif sahibi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “22 yıllık AKP iktidarında gençlerimize arzu ettikleri eğitim öğretim ortamı sağlanmadı. Sadece geçen yıl ikametleri dışında bir şehirde üniversite kazanan 716 bin öğrencinin 157.576'sı kayıt yaptırmadı, yaptıramadı. YÖK'ün kendi raporuna göre son beş yılda 2 milyon üniversite öğrencisi okulunu bıraktı. Peki, neden? Neden kayıt yaptıramıyor, neden okullarını bırakmak zorunda kalıyorlar? Çünkü bu hayat pahalılığı yüzünden barınma ve beslenme başta olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. Gelin, gençlerimiz kalacağı yurdu hür iradesiyle belirlesin! Gelin bugün evlatlarımıza hayal ettikleri üniversite ortamını yaratmak adına ilk adımı birlikte atalım. Gençlerimizin hayallerini, hayatlarını çalmayalım! Barınma ve beslenme yardımı sağlayarak bu hayat pahalılığı ve yoksulluk karşısında eğitimden koparılmalarını birlikte önleyelim” dedi. Çakırözer’in teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

“BARINMA DESTEĞİ VERELİM, KİRA YARDIMI YAPALIM”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer üniversite öğrencilerine barınma ve beslenme desteği verilmesi için TBMM’de kanun teklifi verildi. Çakırözer, 351 Sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu ve 5102 Sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile özel barınma hizmeti veren kurumlara ait yurtlarda kalan öğrenciler ile belediye yurtlarına beslenme ve barınma desteği verilmesi ve üniversite öğrencilerine kira yardımı yapılmasını istedi.

“5 YILDA 2 MİLYON ÖĞRENCİ OKULUNU BIRAKTI”

Türkiye'nin dört bir yanında üniversitelerdeki milyonlarca öğrencinin barınmadan güvenliğe, sağlıktan beslenmeye birçok sorunla yüz yüze ve bu sorunlar nedeniyle her gün üniversite hayallerini sonlandırma zorunluluğuyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Çakırözer, TBMM’de şöyle konuştu:

“İşte rakamlar, sadece geçen yıl ikametleri dışında bir şehirde üniversite kazanan 716 bin öğrencinin 157.576'sı kayıt yaptırmadı, yaptıramadı. YÖK'ün kendi raporuna göre son beş yılda 2 milyon üniversite öğrencisi okulunu bıraktı. Peki, neden? Neden kayıt yaptıramıyor, neden okullarını bırakmak zorunda kalıyorlar? Çünkü bu hayat pahalılığı yüzünden barınma ve beslenme başta olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. AK PARTİ iktidarı barınma krizine hiçbir kalıcı çözüm üretmiyor. Yurtlarda kalan öğrenci sayısı her yıl artıyor ama nasıl artıyor: 4 kişilik odalar önce 6 sonra da 8 kişiyle tıka basa doldurularak artıyor. peki, yurt bulamayan öğrenci ne yapacak? Parası varsa özel yurda girecek ya da ev kiralayacak. Özel yurt ücretleri kiradan farksız. Bir üniversitelinin yaşam maliyeti büyük şehirlerde asgari ücreti çoktan geçmiş durumda. Öğrenci kenti memleketim Eskişehir'de devlet yurdu bulamayan öğrenciler 10 bin-15 bin lira kiralar karşısında çaresiz.”

“TACİZİ, YANGINI, İNTİHARLARI UNUTMADIK!”

Çakırözer, iktidar desteğiyle büyüyen vakıf ve tarikat yurtlarına aktarılan bütçeye de dikkat çekerek, bu vakıf ve tarikat yurtlarının yoksul ailelerin evlatları için dayatmaya dönüştüğünü belirtti. Çakırözer şunları söyledi:

“Bu yurtlardaki vahim ihmaller ve denetimsizliklerin sonucu yaşanan facialar, intiharlar, tacizler nedeniyle aileler diken üstünde. Ensar Vakfı Karaman Yurdundaki tecavüz skandalını ve ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyen Bakanınızı, Aladağ'da 11 evladımızın yanarak ölmesini, tarikat odalarında intihara sürüklenen Enes Kara'nın yalnızlığını ve hepimizin yüzünü kızartan daha nice vakayı unutmadık. Biz unutmadık ama bu iktidar zerre kadar ders almış değil! Seçimlerde, başta Eskişehir'deki adayınız olmak üzere adaylarınızın en büyük vaadi ‘Belediye kaynaklarını bu tarikatlara daha fazla aktaracağız’ demek oldu.”

“TARİKAT YURTLARINA 2023’TE 1 MİLYAR LİRA AKTARILDI”

“Biz diyoruz ki gençlerimiz, öğrencilerimiz sadece yoksulluk nedeniyle bu tarikat yurtlarına mahkûm edilmesin. Vergilerimizden 2021'de 286 milyon lira, 2022'de 566 milyon lira ve 2023'te tam 1 milyar 24 milyon lira bu vakıf ve tarikatlara ayrılmış. Bu yıl için aylık 4 bin lira, 5 bin lira öğrenci başına destek veriliyor. Aynı desteği özel yurtlar için de belediyelerimizin yurtları için de sağlayalım diyoruz. Gençler kalacağı yurdu hür iradesiyle seçebilsin. Yurtta kalmak istemiyor mu o evladımız, o zaman kendisine aynı miktarda kira yardımı verelim, 2 arkadaş, 3 arkadaş düzgün bir ev kiralayıp ailelerine yük olmadan eğitimlerini sürdürebilsinler. İşte bu kanunun özü budur.”

“GENÇLERİN HAYALLERİ KALMADI, İDEALLERİ BİTTİ”

 “Peki, ya evlatlarımıza emanet ettiğimiz devlet yurtlarında yaşananlar?” diye soran Çakırözer, “Evlatlarımız, yurtlarda denetimsiz asansörlerin kazalarında can veriyor; yeterli beslenme bir yana, tarihi geçmiş bozuk gıdalara muhtaç bırakıldıkları için zehirleniyor, hakkını aramaya kalkan öğrencileri ise bu iktidar yaka paça gözaltına alıyor. Ve maalesef, gencecik evlatlarımız çareyi yaşamlarına son vermekte buluyor. AKP iktidarında öğrencilerin, gençlerin hayalleri kalmadı, idealleri bitti” dedi.

“EVLATLARIMIZ HAYAT PAHALILIĞI NEDENİYLE EĞİTİMDEN KOPARILMASIN”

TBMM’de Milletvekillerine gençlerin hayal ettikleri üniversite ortamının yaratılması adına ilk adımın atılması için çağrıda bulunan Çakırözer, “Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel'in 31 Mart akşamı söylediği gibi bu seçimi gençler kazandı, ‘Bir gün gidecekler denilen gençler bir seçim daha beklemeye karar verdiler.’ Gelin, bu gençlerimizin hayallerini, hayatlarını çalmayalım; barınma ve beslenme yardımı sağlayarak bu hayat pahalılığı ve yoksulluk karşısında eğitimden koparılmalarını birlikte önleyelim. Ama yok, buradaki eller bu teklife de "hayır" demek için kalkacaksa bir seçim daha beklemeye karar veren o gençler mutlaka ama mutlaka size ilk sandıkta dersinizi verecektir” diye konuştu.



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024