Eskişehir Türkiye Yüzyılında, Yıldızı Parlayan Şehrimiz Olacak - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Ekonomi

Eskişehir Türkiye Yüzyılında, Yıldızı Parlayan Şehrimiz Olacak

Eskişehir Türkiye Yüzyılında, Yıldızı Parlayan Şehrimiz Olacak
Yayınlama: 27 Şubat 2024 Salı - 5.232
A+
A-

Eskişehir OSB ev sahipliğinde Eskişehir’deki sanayicilerle buluşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Eskişehir’in kendileri için çok kıymetli olduğunun altını çizerek, “Eskişehir sahip olduğu tüm imkanlarla, nitelikli ve genç insan kaynağıyla, güçlü sanayisi, üretim, yatırım ve Ar-Ge altyapısıyla, lojistik fırsatlarıyla Türkiye Yüzyılının yıldızı parlayan şehirlerinden biri olacak” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Haier'in Pişirici Ürünler Fabrikası açılışının ardından Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenen “Sanayicilerle İstişare Toplantısına” katıldı. Toplantıya Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Oruç Baba İnan, Ahmet Yozgatlıgil, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Fatih Dönmez, Prof. Dr. Ayşen Gürcan ve AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu, AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal  ile Bakanlığın ilgili kurum müdürleri ile çok sayıda sanayici katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir sanayisinin son yıllarda büyük bir ivme kazandığını aktardı. Eskişehir sanayisinin ihracat rakamının 4,3 milyar dolar seviyelerine geldiğini vurgulayan Başkan Küpeli, bu rakamın artması için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti. Eskişehir OSB olarak yatırımdan, eğitime, üretimden, istihdama kadar pek çok alanda sanayicilere hizmet verdiklerini söyleyen Başkan Küpeli, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızdan aldığımız güçle Eskişehir sanayisine ve sanayicisine 365 gün hizmet ediyoruz. Özellikle bölgemizde KOBİ ağırlıklı sanayiciler olmasında dolayı yeni KOBİ alanları oluşturduk. Şu anda 142 parseli 2. KOBİ-OSB olarak belirledik ve kısa sürede tahsis ettik. Üretmek isteyene her türlü kapıyı açıyoruz, elimizden gelen desteği sunuyoruz. Yüksek teknolojili ürün üretmek isteyen herkese bizler her türlü destekleri sunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Eskişehir bizim için çok kıymetli

Sanayicilere hitap eden, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Eskişehir’in çok kıymetli olduğunu, Türkiye Yüzyılında yıldızı parlayan şehirlerden biri olacağını ileterek, “Son 22 yıllık dönemde Eskişehir sanayisi çok önemli mesafe katetti. Organize Sanayi Bölgemizin alanı çok büyüdü. Bugün Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinden biri. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi 34 milyon metrekare alanda kurulu dev bir sanayi bölgesi. Büyüklüğünün yanında son derece planlı şekilde büyüyor olması da çok değerli. Eskişehir OSB’de istihdam edilen kişi sayısı 22 yıl önce sadece 23 bin iken bugün bu sayıyı iki katına çıkarmış durumdayız.  Eskişehir OSB’de üretimde olan parsellerin sayısı 251’den 653’e çıktı. Bugün Eskişehir’de 20 Ar-Ge merkezimiz 4 tasarım merkezimiz ve 2 teknoparkımız var. Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesinde 129 firmamız aktif ve desteklerimizden yararlanıyor. Eskişehir bizim için çok kıymetli. Eskişehir sahip olduğu tüm imkanlarla, nitelikli ve genç insan kaynağıyla, sanayi, üretim, yatırım ve Ar-Ge altyapısıyla, lojistik fırsatlarıyla önümüzdeki dönemde Türkiye Yüzyılının yıldızı parlayan şehirlerinden biri olacak” diye konuştu.

“Milli Teknoloji Hamlesinde” Eskişehir öncü rol oynayacak

Konuşmasında KOBİ’lerin yanı sıra tüm sanayicilere sundukları teşvik desteklerinden bahseden Bakan Kacır, “Her daim KOBİ’lerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. 2002 yılında KOSGEB’in Eskişehir’de destek verdiği KOBİ sayısı sadece 34 iken bugün ise 15 bine ulaştı. TÜBİTAK desteklerine bakacak olursak, TÜBİTAK Ar-Ge destek programlarıyla daha önce Eskişehir’de sadece 15 proje desteklenirken şimdilerde ise bu sayı 586’ya yükseldi. Kalkınma Ajansımız aracılığıyla Eskişehir’de 136 proje 2024 fiyatlarıyla 700 milyon TL destek sunduk. Eskişehir sanayisinde yatırımların kazandığı ivmeyi yatırım teşvik istatistiklerinde de görmemiz mümkün. Düzenlediğimiz teşvik belgelerinin sayısı 2002 öncesinde 583 iken, bu sayı bugün bin 984’e yükseldi. 152 milyarlık yatırım için Eskişehir’de özel sektör yatırımlarına yatırım teşvik belgesi düzenledik. Düzenlediğimiz teşvik belgeleriyle 46 bin nitelikli istihdamın önünü açtık. Önümüzdeki dönemde “Milli Teknoloji Hamlesinde” Eskişehir’in öncü rolünü daha kuvvetli kılmak için hep birlikte çalışmayı arzu ediyoruz” dedi.

Bakanlık olarak ayrıcalıklı yatırım teşvikleri sunacaklarını söyleyen Kacır, “Önümüzdeki dönemde yüksek teknoloji odaklı projelerde yüksek düzeyde yatırım teşvikleri veriyorsak, yatırım teşvik sistemimizde yeni bir pencere açıyor ve bölgesel kalkınma programını başlatıyoruz. Eskişehir için de öncelikli alanları yakında ilan edeceğiz, bu alanlarda yapılacak olan yatırımlara bakanlık olarak ayrıcalıklı yatırım teşvikleri sunacağız” dedi.

Konuşmalarının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sanayicilerin sorularını yanıtladı.

 



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024