Girişimcilik alanındaki politikalara yön verecek - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Ekonomi

Girişimcilik alanındaki politikalara yön verecek

Girişimcilik alanındaki politikalara yön verecek
Yayınlama: 10 Mart 2023 Cuma - 1.331
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı genelgeyle hayata geçen Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi doğrultusunda Teknogirişim Konseyi, ilk toplantısını yaptı. Türkiye’nin girişimcilik alanında gelişimini hızlandıracak politikalara ve projelere öncülük edecek konsey, kamu ve özel sektörden üst düzeyde temsilcilerden oluşuyor. Konseyin öncelikli hedefi, girişimcilik ekosisteminde nitelikli insan kaynağı istihdamını güçlendirmeye yönelik düzenleme adımlarını belirlemek olacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN GENELGE YAYIMLADI

Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin gelişimine hız kazandıracak konseyin ilk adımını Cumhurbaşkanı Erdoğan attı. Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’ne ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, 27 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Genelgede, Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi kapsamında yürütülecek çalışmalarda ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardımın ilgili kurum ve kuruluşlarca hassasiyetle yerine getirilmesini istendi.

BAKAN VARANK 2030 HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

21 Aralık’ta da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’nin lansmanını yaptı ve bu bağlamda Türkiye’nin teknoloji girişimciliğindeki 2030 hedeflerini açıkladı. Aynı etkinlikte, TURCORN 100 Programının da startını veren Bakan Varank, terzi usulü destek modelini uygulayarak ulusal yol göstericilerin destekleriyle milyar dolar değerlemeye ulaşan yeni unicornlar çıkaracaklarını söyledi.

30 HEDEFTEN BİRİ

Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’nde yer alan 30 hedeften biri de Teknogirişim Konseyi’nin kurulmasıydı. Bu hedef doğrultusunda oluşturulan Teknogirişim Konseyi, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Bakanlık binasındaki toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kacır başkanlık etti. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan’ın da katılımıyla gerçekleşen ilk toplantıda teknoloji girişimciliği ekosisteminin gelişimine ivme kazandıracak konular ele alındı.

KOORDİNE EDECEK

Konsey, teknoloji ve yenilik tabanlı girişimcilik faaliyetlerinde Türkiye’yi dünyanın önde gelen ekonomilerinden biri haline getirmek üzere hazırlanan Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisinin başarı ile hayata geçirilmesinden sorumlu olacak. Stratejide belirlenen eylemlerin uygulamaya konulması ve girişim ekosisteminin ihtiyaçlarına hızlı çözüm üretecek politikaların planlanması için üst düzeyde bir karar ve yönlendirme görevi üstlenecek.

ÖNCÜLÜK YAPACAK

Teknogirişim Konseyi, girişimciliğin ulusal düzeyde sahiplenilmesi ve benimsenmesi için öncülük yapacak. Stratejide yer alan eylemler kapsamında atılması gereken adımlara yön verecek. Ekosistemde yaşanan gelişmeler ışığında doğabilecek ihtiyaçların karşılanmasında yeni mevzuat düzenlemelerinin, program ve projelerin hayata geçirilmesini sağlayacak.

KAMU-ÖZEL İŞ BİRLİĞİ

Konsey, faaliyetini Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı başkanlığında yürütecek. İhtiyaç duyulacak teknik çalışmalar, kurulacak çalışma grupları vasıtasıyla kamu ve özel sektörün iş birliğinde gerçekleştirilecek. Konsey çalışmalarının koordinasyonu da bakanlığa bağlı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü üstlenecek.

KATILIMCI YAPI

Teknogirişim Konseyi, kamu ve özel sektörün ortak akıl ve yakın iş birliği hedefiyle katılımcı bir yapıda oluşturuldu. Kamu tarafında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı gibi girişimcilik alanıyla doğrudan ilişkili bakanlıkların bakan yardımcıları ile TÜBİTAK, KOSGEB, SPK gibi kurumların başkanları konseyin üyeleri arasında yer alıyor.

ÖZEL SEKTÖR AĞIRLIĞI

Konseyde girişim ekosistemini temsil eden STK’lara ve özel sektör temsilcilerine kamudan daha fazla kontenjan ayrılmış durumda. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve Girişimcilik Vakfı gibi sivil toplum kuruluşları, Teknopark ve TEKMER’ler ile iş dünyasını temsil eden kuruluşlar, teknoloji ekosisteminin görüş ve önerilerini konseyin gündemine taşıyacak. Bunların yanında, TURCORN 100 Programında yer alan girişimciler de konseyde temsil edilecek.

LİDERLİK YAPACAK

Düzenli aralıklarla toplanacak konsey, 100 bin teknogirişim ve yeni Turcornlar hedefine giden yolda ekosisteme liderlik yapacak.

 

Konseyin ilk toplantısına katılan isimler şöyle:

 

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı M. Fatih Kacır

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Furkan Karayaka

Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Çoştu

Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Bilal Macit

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt

SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül

Sermaye Piyasası Birliği Başkanı İbrahim Öztop

Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şimşek

BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın

Gelir İdaresi Başkanlığı Daire Başkanı Kamil Özkan

TTGV Genel Sekreter Yardımcısı Hanzade Sarıçiçek

GİRVAK Genel Sekreteri Mehru Aygül

TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Sarp Kalkan

DEİK Ankara Temsilcisi Erdem Dokur

TİM Genel Sekreter Yardımcısı Kübra Ulutaş

TOBB Girişim Sermayesi Meclis Başkan Yardımcısı Murat Onuk

DEİK Dijital İş Konseyi Başkan Yardımcısı Fahrettin Oylum

DEİK Dijital İş Konseyi Başkan Yardımcısı Serkan Sevim

Ankara TEKMER – İmran Gürakan

Fark Labs TEKMER – Haluk Akçalı

T-Gate TEKMER – Hüseyin Karslıoğlu

Bilkent Cyberpark- Tufan Özcanlı

ODTÜ Teknokent – Serdar Alemdar

Yıldız Teknopark – Orhan Tanışman

Turcorn Ekosistemi Temsilcisi – Kerem Bozokluoğlu

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024