“Blok mermerde dünya lideriyiz” - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Ekonomi

“Blok mermerde dünya lideriyiz”

“Blok mermerde dünya lideriyiz”
Yayınlama: 26 Eylül 2022 Pazartesi - 944
A+
A-

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın İsçehisar temsilciliğini hizmete açtı.​

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, hayırlı işler için Afyonkarahisar’a geldiklerini belirterek, “Önce burada Odamızın yeni temsilciliğini açacağız. Sonrasında da yine Odamız bünyesinde kurulan Arabuluculuk Merkezini faaliyete geçireceğiz” dedi.

Afyonkarahisar ve İscehisar’ın mermerin başşehri olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin en büyük Mermer İhtisas OSB’si burada. Odamız Afyon Mermerini, coğrafi işaret olarak da tescil ettirdi. Dünya çapında tanınan, bilinen bir markanız var. Hatta Vatikan'daki en önemli kilise olan San Pietro’da bile, İscehisar'ın mermerleri kullanılmış” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin 300 çeşit mermer ve 200 çeşit travertenle bu alanda çok büyük bir zenginliğe ve avantaja sahip olduğuna dikkat çeken TOBB Başkanı şöyle devam etti: “Blok mermerde dünya lideriyiz. İhracatımız, yüzde 60’ı tabakalı işlenmiş halde olmak üzere, 2 milyar doları geçti. İşlenmiş mermerde İtalya ve Çin bizden önde olsa da, bu alanda da gelişme içindeyiz. Öte yandan, en büyük pazarımız olan Çin’deki yavaşlamayla ve küresel resesyonla karşı karşıyayız. İç pazarda inşaat sektörümüz henüz tam toparlamış değil.

Bunlara ilaveten son dönemde elektrik ve akaryakıt fiyatlarındaki artışın da etkisi altındayız. Ruhsatlandırma, harçlar ve devlet hakkı gibi maliyetleri artıran sorunlarımız mevcut. Ayrıca bir ilde veya bölgede ruhsat verirken, yerel yönetimlerin ve buradaki sektörün, yani sizlerin de Odamız vasıtasıyla söz hakkımız olmalı. Zira sahayı en iyi siz bilirsiniz. Hem arz planlaması yapılır, hem de kamuoyunda olumsuz imajlar oluşmasına sebebiyet verilmez.

Öte yandan sektörümüzde katma değer noktasında da yapmamız gereken işler var. Biz blok mermeri 20 cent, tabaka mermeri 40 cent civarında satarken, İtalya işlenmiş mermeri 2 dolara gönderiyor. Tüm sıkıntılara rağmen, sektörde ürün işleme ve kalite artıyor, ihracat yapılan ülke sayısı büyüyor. Bu sektör de gidecek daha uzun bir yolumuz var. Hem bu bölgenin kalkınması, hem de ülkemizin döviz ihtiyacının karşılanması için, el birliğiyle çalışmaya devam edeceğiz”.

Tüm sıkıntıları ve sorunları, Afyon TSO ile birlikte ilgili Bakanlıklara ilettiklerini ve takip ettiklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, “Bu noktada şunu da hiç unutmayalım. Bizler üyelerimizin sesiyiz ve onların tercümanları oluruz. Bize yasayla verilen görev budur. İcraat yetkisi ve sorumluluğu da, hükümetimizindir. Bir ve beraber olunca, Allah rahmeti ve bereketi de verir. Birbirimizi ötekileştirmeyelim. Kimseyi, fikrinden, inancından, görüşünden dolayı dışlamayalım” dedi.

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024