Fibromiyalji hastalarının baharı ve ramazan’ı rahat geçirmesi mümkün - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Sağlık

Fibromiyalji hastalarının baharı ve ramazan’ı rahat geçirmesi mümkün

Fibromiyalji hastalarının baharı ve ramazan’ı rahat geçirmesi mümkün
Yayınlama: 6 Mart 2024 Çarşamba - 2.174
A+
A-

Fibromiyaljinin kitabını yazan Dr. Mehmet Portakal'dan bahar ve Ramazan ayı için yürekleri rahatlatacak açıklama

FİBROMİYALJİ HASTALARININ BAHARI VE RAMAZAN'I RAHAT GEÇİRMESİ MÜMKÜN

Yumuşak doku romatizması adıyla bilinen fibromiyaljiyi en çok etkileyen mevsim bahar ayları. Ramazan ayının da önümüzdeki günlerde başlamasıyla sağlıklı yaşam düzenini sağlaması çok önemli. Fibromiyalji ile ilgili önemli çalışmaları bulunan Uzman Doktor Mehmet Portakal hem baharın hem de Ramazan'ın sorunsuz geçmesinin mümkün olduğunu açıkladı.

Baharın gelmesiyle birlikte doğanın uyanışını hissettiğimiz bu günlerde, birçok kişi için yeni başlangıçların ve sağlıklı alışkanlıkların zamanı geldi. Ancak bazıları için, fibromiyalji gibi kronik yorgunluk ve ağrılarla mücadele etmek, bu süreci zorlaştırabilir. Uzmanlar, fibromiyalji ve benzeri sağlık sorunlarıyla ilgili farkındalığın artırılması ve etkili tedavi seçeneklerinin sunulması gerektiğini vurguluyor.

"Fibromiyalji Çözüm Rehberi" kitabıyla tanınan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, fibromiyalji konusunda şu değerlendirmelerde bulundu: "Fibromiyalji, hastaları hem fiziksel hem de duygusal olarak etkileyen karmaşık bir hastalıktır. Baharın gelmesiyle birlikte, vücutta yaşanan değişimler ve mevsimsel geçişler, fibromiyalji belirtilerini artırabilir. Bu nedenle, fibromiyalji hastalarının bu dönemde özellikle dikkatli olmaları ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarına öncelik vermeleri önemlidir."

Baharın enerjisiyle birlikte, fibromiyalji hastaları için doğru tedavi ve destek seçeneklerini değerlendirmenin önemine de değinen Dr. Portakal, "Fibromiyalji hastaları, uzman bir doktor eşliğinde geçmişten gelen kadim bilgilerle bilimsel verileri eşleştiren kişiye özel tedavi planları oluşturmalı ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını güçlendirmelidir. Bu süreçte, fiziksel aktivite, dengeli beslenme, stresten uzak durma ve uyku düzenine önem verme gibi basit yöntemler bile belirtilerin yönetilmesine yardımcı olabilir" dedi.

RAMAZAN'IN RUHUNA GÖRE BESLENME RAHAT ETTİRİR

Ramazan ayının da yaklaşmasıyla birlikte, fibromiyalji hastalarının dikkatli olması gereken bir başka konu ise beslenme ve yaşam tarzı düzenlemeleridir. Dr. Portakal, "Ramazan öncesi ve sonrasında, fibromiyalji hastalarının sağlıklı beslenme ve uyku düzenine dikkat etmeleri önemlidir. Oruç tutan hastaların özellikle dengeli ve besleyici öğünler tüketmeleri ve vücutlarını dinlendirici aktivitelerle desteklemeleri gerekmektedir. Ramazan'ın ruhuna göre beslenme sadece fibromiyalji hastalarını değil, herkesi rahat ettirir" şeklinde konuştu.

Baharın gelmesiyle birlikte fibromiyalji hastalarının yaşam kalitelerini artırmak ve belirtileri yönetmek için doğru adımları atmaları gerekiyor.

RAMAZAN'DA SU TUTAN YİYECEKLERE AĞIRLIK VERİN

Ramazan'da su tutan yiyeceklere ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Portakal, "Su tutan yiyecekler yağlardan sade yağ, sızma zeytin yağı ve Hindistan cevizi yağı. Koyu yapraklı gıdalardan semizotu, maydanoz, tere, roka ve bolca limonun sıkıldığı salatanın hem sahurda hem iftarda sofradan eksik edilmemesi gerekiyor. Et ve süt ürünlerini ise, su atmaya yarayan yiyecekler oldukları için azaltılmasını tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu.

Dr. Mehmet Portakal'ın gün içinde rahat ettirecek altın formülü ise, "Sahurda sade yağa iki yumurta."

 

FİBROMİYALJİ HASTASI MISINIZ?

- Herhangi bir ağrıyı normalden fazla algılıyorsanız,

- Ağrı yapmayan durumları ağrı diye hissediyorsanız,

- Egzersize karşı dirençsizliğiniz varsa,

- Kabızlık, ishal, gaz şikayetleriniz oluşuyorsa,

- Bütün bunların yanında depresyon halindeyseniz,

- Yorgunluk hissi ve uyku kalitesinde azalma görülüyorsa,

- Belli noktalarda aşırı hassasiyet bulunuyorsa fibromiyalji olabilirsiniz.

Kendi kendinize Fibromiyalji Risk Testi yaparak bir sonuca ulaşmanız mümkün.

 

FİBROMİYALJİ HASTALARININ RAMAZAN'DA DİKKAT EDECEKLERİ:

İftarda ve sahurda vücutta su tutan yiyecekleri arttırın.

- En çok su tutan yağlar (sade yağ, sızma zeytin yağı ve hindistan cevizi yağı)

- Hem iftarda hem sahurda salata (koyu yeşil yapraklı gıdalar, semizotu, maydanoz, tere, roka, bolca limon)

Vücuttan su atan yiyecekleri azaltın (Et ve süt ürünleri)

Dr. Mehmet Portakal'dan gün içinde dinç tutacak Altın Tavsiye: Sahurda sade yağa 2 yumurta



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024