Emekçileri gözü şimdi Büyükşehir Belediye şirketi ESTRAM’da - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir AlfaTürk

Emekçileri gözü şimdi Büyükşehir Belediye şirketi ESTRAM’da

Emekçileri gözü şimdi Büyükşehir Belediye şirketi ESTRAM’da
Yayınlama: 9 Ağustos 2022 Salı - 679
A+
A-

Gazeteci Sezai Şen, 2 Eylül Gazetesindeki köşe yazısında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi şirketlirenden ESTRAM'da (ESTRAM Hafif Raylı Sistemler Ulaşım San. ve Tic. A.Ş.) çalışan idari personel haricindeki emekçilerin ücret taleplerini ele aldı. Şen Odunpazarı Belediyesi ile Belediye İş arasında gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesi ile Odunpazarı AŞ içisi 1382 kişi ile Odunpazarı Belediyesinde kadrolu 82 kişi, ek protokolle yüzde 46,2 zam aldığını ve Odunpazarı Belediyesi’nde en düşük maaşın 6 bin 942 lira 66 kuruş, en düşük kadrolu işçi maaşının ise 10 bin 858 lira 21 kuruş olduğunu kaydetti.

Tepebaşı Belediyesi ile DİSK'e bağlı Genel İş arasında gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesinin de anlaşmayla sonuçlandığını dile getiren Şen, bu anlaşma kapsamında da Tepebaşı Belediyesinde en düşük personel ücretinin 7 bin 674 lira 43 kuruşa yükseldiğini, maaşlarda ortalama yüzde 56,14 artış gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Gazeteci Şen, Odunpazarı ve Tepebaşı belediyelerinde imzalanan toplu iş sözleşmeleri sonunda şimdi gözlerin Büyükşehir Belediyesi'ne çevrildiğini, ESTRAM'da idari personel haricinde çalışanların ücretlerinin de bir an önce düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

Şen'in yazısı şöyle:

Son zamanlarda emekçilerin haklarını elde edebilmeleri adına onların dertlerini sık sık köşemize taşıdık, onların haklarını gündemde en önde tutmak için uğraş verdik. Bazı belediyelerde anlaşmalar bir şekilde sağlandı, bazı belediyelerde ve kimi işyerlerinde henüz olumlu bir gelişme gerçekleşmedi ama umutlarımız gün geçtikçe artıyor diyebiliriz!
20 Temmuz 2022 tarih ve "İşveren Atışkan Alçı işçileri ile anlaşmalı, AK Parti de grevdeki işçileri ziyaret etmeli!" başlıklı yazımız, 22 Temmuz 2022 tarih ve "ESTRAM çalışanlarının Büyükşehir yönetiminden çektiği nedir böyle!" başlıklı yazımız, 03 Ağustos 2022 tarih ve "Kazım Kurt açlık sınırının üstünde ücret verecek, darısı Büyükşehir ve Tepebaşı'na!" başlıklı yazılarımız son iki-üç hafta içinde sizlerle paylaştığımız, emekçilerin sıkıntılarını kamuoyuna aktaran yazılarımız oldular. (Dünkü köşe yazımızı zaten hemen hatırlamışsınızdır!)

ODUNPAZARI BELEDİYE YÖNETİMİ SÖZLEŞMEYİ İMZALAYINCA BÜYÜKŞEHİR VE TEPEBAŞI'NA DİKKAT ÇEKMİŞTİK!
Odunpazarı Belediyesi ile Belediye İş arasında gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesiyle, Odunpazarı AŞ içisi 1382 kişi ile Odunpazarı Belediyesinde kadrolu 82 kişi, ek protokolle yüzde 46,2 zam aldı kısa bir süre önce. Bu doğrultuda. Bu doğrultuda Odunpazarı Belediyesi’nde en düşük maaş 6 bin 942 lira 66 kuruş, en düşük kadrolu işçi maaşı ise 10 bin 858 lira 21 kuruş oldu.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt böyle bir sözleşmeye imza atması üzerine kaleme aldığımız yazının sonunu şöyle bitirmiştik:
"... Sözde sosyal demokratlar laf üretmeyi pek seviyorlar. Yapmaları gereken zamları zamanında yapmıyor ve işçileri mağdur ediyorlar. Eskişehir'de CHP'li Büyükşehir ve Tepebaşı belediyelerinin bazı çalışanlarına karşı uygun bir zam yapmadığını biliyoruz. Bu yüzden oldukça sıkıntılı süreçler yaşanıyor, emekçiler mağdur ediliyor.
Kazım Kurt'un bu son sözleşme çıkışı sanki emekçilerle sıkıntılı bir süreç yaşayan Büyükşehir ve Tepebaşı belediyelerine de bir şeyler söylüyor. Zaten konuşma metnine dikkatli bir şekilde bakıldığı zaman solcu belediyelerin kendileri gibi işçilere yüksek zam yapmaları gerektiğini özellikle vurguluyor. Kurt'un ifadelerinden bu yönde bir anlam rahatlıkla çıkarılabiliyor.
Bugün itibariyle merkezdeki CHP'li belediyeler içinde Odunpazarı Belediyesi öne geçmiş bulunuyor. Emekçisini düşünmede kötü bir karneye sahip CHP'li belediyeler içinde en önde olmak sevinilecek bir durum mu bilinmez ama bunu biz "kötünün iyisi" olarak yorumluyoruz.
Kazım Kurt'un konuşmasındaki vurgulara dikkat edebilirse Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tepebaşı Belediye Başkanı, belki emekçileri ile yaşadıkları sıkıntıları çok daha hızlı bir şekilde çözebilirler!"

TEPEBAŞI BELEDİYE YÖNETİMİ ODUNPAZARI'NIN KOYDUĞU ÇITAYI DAHA DA YUKARI TAŞIDI
Aradan çok fazla bir zaman geçmeden, aylardan beri emekçilerle Tepebaşı Belediyesi yönetimi arasında önemli bir sıkıntıya, strese neden olan bir toplu iş sözleşmesinin haberi düştü ekranlara.
Tepebaşı Belediyesi ile DİSK’e bağlı GENEL-İŞ Sendikası arasında devam eden Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri anlaşma ile sonuçlanmış ve ücretlerde ortalama yüzde 56,14 iyileştirme sağlanmıştı.
1630 belediye emekçisini kapsayan ve imza altına alınacağı belirtilen sözleşmeyle  01/07/2022 ile 30/06/2024 tarihleri arasında 1630 emekçi ücretlerde ve sosyal haklarda önemli artışlar elde etmenin yanısıra iş güvencesine de kavuşacak. Sözleşme kapsamında en düşük personel ücreti 7.674,43 TL olacak. Maaşlarda ortalama yüzde 56,14 oranında artırım sağlayan sözleşme kapsamında 6 aylık dönemlerde de maaş artışları, asgari ücret artışının üstünde belirlendi. 2023 yılının ilk altı ayı için asgari ücret artışına ilave yüzde 5, 2023 yılının ikinci yarısına yüzde 5, 2024 yılının ilk altı ayı için yine asgari ücret artışına ilave yüzde 5 artış yapıldı.
Sözleşme ile personelin ek kazançları ortalama yüzde 137,46 oranında artırıldı. Yemek, yol, yakacak, çocuk parası, gıda yardımı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Ramazan ve Kurban Bayram yardımları, 1 Mayıs İşçi Bayramı yardımlarına yüzde 100’ü geçen oranda artışlar yapıldı. Personel çocuklarına verilen eğitim yardımlarında ise yüzde 189,04 oranında ortalama artış gerçekleştirildi.

Odunpazarı Belediyesinde en düşük maaş 6 bin 943 TL'yi bulurken, Tepebaşı Belediyesi çıtayı biraz daha yukarı çekti ve en düşük maaşı 7 bin 674 TL'ye taşıdı. Elbette yapılan anlaşmanın emekçilerimiz açısından nasıl olduğu önemli bizim için. Biz Odunpazarı ile Tepebaşı belediyelerinin yaptığı toplu iş sözleşmelerini görünce Eskişehir merkezdeki belediyeler arasında işçilerine hak ve hukukunu verme konusunda Tepebaşı Belediyesi ve Ahmet Ataç'ın bir adım daha öne geçmiş olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

NE YANİ, ŞİMDİ BÜYÜKŞEHİR YÖNETİMİ ODUNPAZARI VE TEPEBAŞI'NIN GERİSİNDE Mİ KALACAK?
Peki Büyükşehir Belediye yönetimi ne yapacak? Kimle mi? En son bu köşede "ESTRAM'da idari personele Temmuz zammı verildi, iyi de diğer emekçilerin hakkı ne olacak?" başlığıyla dün bir yazımızı daha okudunuz. İşte Büyükşehir Belediyesi dünkü yazımızda bahsettiğimiz gibi, ESTRAM'da idari personel haricindeki emekçileri mağdur etmeyi sürdürüyor. ESTRAM'da idari personel harici yüzlerce emekçi halen mağdur edilmiş, hak ve hukukuna girilmiş bir şekilde çalıştırılıyorlar. Tüm belediye çalışanları içinde herhalde hiç kimse ESTRAM çalışanları kadar ağır şartlarda ve yüksek riskle çalışmıyorlardır ama onlar kadar mağdur edilen de yok.

Demiryol-İş Sendikası, Belediye-İş ya da DİSK gibi güçlü mü değil, yoksa üyelerinin haklarını alma konusunda ipin ucunu biraz gevşek mi bırakıyorlar bilemiyoruz ama ESTRAM çalışanları tarihler 8 Ağustos'u gösterirken ne yazık ki henüz haklarını elde edebilmiş değillerdi.

ESTRAM ÇALIŞANLARININ HAKLARI BİR AN ÖNCE VERİLMELİ, AKSİ TAKDİRDE HİÇ DE HOŞ OLMAYAN SIKINTILARLA KARŞILAŞABİLİRİZ!
Büyükşehir Belediyesi-ESTRAM yöneticileri emekçilerin haklarını verme konusunda Odunpazarı ve Tepebaşı belediyelerinin gerisinde kaldılar. An itibariyle tüm gözler onlara dönmüş durumda. Daha ne kadar idari personel haricindeki yüzlerce ESTRAM çalışanını hak ettikleri ücretten ve sosyal haklardan mahrum edip mağdur edebilirler ki!
Edemeyeceklerdir. Eğer bu konuda Büyükşehir-ESTRAM yönetimi adım atmaz, emekçilerin hak ve hukukunu bir an önce kendilerine iade etmezlerse Eskişehir'de daha önce hiç yaşanmamış sıkıntılar yaşanabilir. ESTRAM'da idari personel harici emekçiler üzerindeki stresin ne boyutlara geldiğini gayet yakından bilen birisi olarak tamamen iyi niyetli olarak uyarıda bulunuyoruz: Yeter artık, haklarını verin emekçi kardeşlerimizin. Verin ki siz de, onlar da ve biz de rahat edelim!

 

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024