TÜKDES: En iyi arıtma kirletmemektir - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Ekoloji

TÜKDES: En iyi arıtma kirletmemektir

TÜKDES: En iyi arıtma kirletmemektir
Yayınlama: 22 Mart 2024 Cuma - 2.193
A+
A-

"EN İYİ ARITMA KİRLETMEMEKTİR..."

Dünya Su Gününde Eskişehir kent merkezinin içme ve kullanma suyu sorununu değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkan Yardımcısı İnşaat Mühendisi Metin BIYIK “su ve bütçe; akıl ve bilimle yönetilirse, Eskişehir’de su sorunundan söz edilemez..." Dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Metin BIYIK konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Her yerel seçim döneminde olduğu gibi bu seçim döneminde de Eskişehir'in içme ve kullanma suyu sorunu adayların birinci gündem maddesi oldu.Artan nüfus, hoyratça yapılan beşer müdahalesi, küresel ısınma vb. sebeplerle Dünya ve ülkemiz su sorunuyla yüzleşmeye başlamıştır. Ancak bu yüzleşmeden henüz ders çıkarılmamıştır.Ülkemiz su yoksunu ülkeler arasında sayılmaktadır.

Eskişehir kent merkezinin vazgeçilemez/vazgeçilmesi teklif dahi edilemez su kaynağı Porsuk Baraj Gölü Havzasıdır.

Porsuk Çayı Kütahya Murat Dağından 1.(Birinci) Sınıf su kalitesinde çıkmakta; Eskişehir Su Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) arıtma tesislerine 3.(Üçüncü) Sınıf su olarak  girmektedir.

İçme ve kullanma suyu temin edilen Porsuk Baraj Gölü’nün su kalitesinin korunması, iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması maksadıyla Porsuk Baraj Gölü Havzası’ndaki faaliyetlere ilişkin hukuki ve teknik esasları düzenleyen Porsuk Baraj Gölü Havzası Özel Hükümleri (PBGHÖH) 2013 yılında yürürlüğe girmiş olup, yapılacak iş ve işlemler takvime bağlanmıştır.2560 Sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Kanununa atıfla Porsuk Baraj Gölü Havzasında he türlü teknik, idari ve hukuki tedbiri almak ESKİ’nin yetkisindedir.

Su hakkı, temel insan haklarındandır...

İyi ve sürdürülebilir su hakkı için aşağıdaki çalışmalar yapılmalıdır: 

1-         Porsuk Baraj Gölü Havzası Özel Hükümleri (PBGHÖH)yakından takip edilmeli, özel hükmümler sıkı sıkıya uygulanmalıdır.

2-         PBGHÖH'ne  rağmen süreç içinde ortaya çıkan kirleticilerin önlenmesi için PBGHÖH'nin  değiştirilmesi girişimlerinde bulunulmalıdır.

3-         Porsuk Baraj Gölü  Havzası rehabilite edilmeli, ekonomik ömrü uzatılmalıdır.

4-         Eskişehir Sulaması Sağ ve Sol Ana Kanalları kapalı borulu sisteme alınma projesi uygulanmalı; toprak kanallardaki su kaybı ile kanalların oluşturduğu; sağlık ve güvenlik tehlikesi ortadan kaldırılmalıdır.

5-         A. Ilıca, Sarısungur ve çevredeki Göletlerde biriktirilen sular ivedilikle ESKİ içme ve kullanma suyu arıtma tesislerine bağlanmalıdır.

6-         Mevcut su şebekesi yenilenmeli, kayıp ve kaçaklar giderilmelidir.

Kamu bütçesi ihtiyaçlar sıralamasına göre kullanılırsa; Eskişehir'de su sorunundan söz edilemez.      “SU HAYATTIR” 22 Mart  Dünya Su Gününüz Kutlu Olsun...

 



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024