Çanakkale Şehitleri ESOGÜ’de Düzenlenen Anma Programı ile Anıldı - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Eğitim

Çanakkale Şehitleri ESOGÜ’de Düzenlenen Anma Programı ile Anıldı

Çanakkale Şehitleri ESOGÜ’de Düzenlenen Anma Programı ile Anıldı
Yayınlama: 19 Mart 2024 Salı - 1.922
A+
A-

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Eğitim Fakültesi Dekanlığı ve Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (ATAM), Çanakkale Zaferinin 109. Yıldönümü ve 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü vesilesiyle düzenlediği etkinlikte Çanakkale Şehitlerini andı. ESOGÜ Prof. Dr. Fazıl Tekin Konferans Salonu’nda gerçekleşen “18 Mart Çanakkale Şehitlerimizi Anma Programı”nın açılışında ESOGÜ Halkbilim Uygulama ve Araştırma Merkezi (HAMER) sanatçıları tarafından Çanakkale Türküleri seslendirildi.

Anma programı kapsamında ESOGÜ ATAM Müdürü Doç. Dr. Volkan Marttin “Atatürk ve Çanakkale Zaferi” başlıklı bir konferans verdi. Çanakkale Zaferi’ni tüm etkenleri ile kapsamlı bir şekilde değerlendiren Doç. Dr. Volkan Marttin, Ezineli Yahya Çavuş, Yüzbaşı Yusuf Kenan Bey, Mahmut Sabri Bey gibi pek çok Çanakkale kahramanına ilişkin anekdotlar paylaşarak Çanakkale’de “vatan, iman ve diriliş” ruhunun hakim olduğunu ifade etti. Çanakkale Cephesine ilişkin bilinmeyen bazı gerçeklere de değinen Doç. Dr. Volkan Marttin, yaygın olarak bilinenin aksine 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin savaştığı en şanslı cephelerden birinin Çanakkale Cephesi olduğunu, hem karadan hem de denizden ulaşımın mümkün olması nedeniyle buradaki askerin gerekli imkanlara erişebildiğini belirtti. Doç. Dr. Marttin, bu yüzden Çanakkale’de drama değil ortaya koyulan kahramanlığa odaklanmak gerektiğini vurguladı.

“Atatürk’ü Çanakkale’den ayrı tutmak mümkün değil.” diyen Doç. Dr. Marttin, bir deniz zaferi olmasına rağmen karadan savunma gerçekleştirdiğimiz Çanakkale’de Atatürk’ün bölgeye hakim oluşunun zaferde büyük bir etkisi olduğuna dikkat çekti. Burada Mustafa Kemal Atatürk’ün tecrübesi ile zekasının birleştiğini belirtti. Çanakkale Zaferi’nin, Türk Milletinin Balkan Savaşlarında örselenmiş olan özgüvenini yeniden kazanmasına vesile olması bakımından da tarihimizde ayrı bir önemi olduğuna dikkat çekti.

Konferansın ardından ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emine Gümüşsoy tarafından Doç. Dr. Volkan Marttin’e plaket takdim edildi.

 

 



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024