​9. Avrasya Uluslararası Yükseköğretim Zirvesi başladı - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Eğitim

​9. Avrasya Uluslararası Yükseköğretim Zirvesi başladı

​9. Avrasya Uluslararası Yükseköğretim Zirvesi başladı
Yayınlama: 27 Şubat 2024 Salı - 2.042
A+
A-

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar:

“Ülkemiz uluslararası öğrenci hareketliliği konusunda bölge ülkelerin aday öğrencilerine yönelik önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyor”

“Zirve ile Avrasya kuşağındaki ülkelerin yükseköğretim alanında iş birliği imkanlarını araştırmak ve bu coğrafyada üniversiteler arası ilişkileri, bilim ve teknoloji alanındaki münasebetleri daha üst noktalara çıkarmak amaçlanıyor”

“Yükseköğretimin geleceği, iş birliği ve rekabetin ikili doğasını benimseme becerimizle şekillenecektir. Gelecek, iş birliğine dayalı yükseköğretimde yatmaktadır.”

"Türkiye olarak yükseköğretimde yaşanmakta olan küresel dönüşümü yakından takip ediyoruz”

“Yükseköğretim Kurulu olarak dönüşüm süreçlerinin içinde yer alıyor ve yükseköğretim sistemimizi süregelen dijital devrime uyumlu hale getirmek için durmaksızın çalışıyoruz.”

27 Şubat 2024 / İstanbul

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, yükseköğretimin geleceğinin, iş birliği ve rekabetin ikili doğasını benimseme becerisiyle şekilleneceğini belirterek, “Gelecek, iş birliğine dayalı yükseköğretimde yatmaktadır.” dedi.

Avrasya Üniversiteler Birliğince (EURAS) İstanbul’da düzenlenen ve uluslararası eğitim sektörünün tüm paydaşlarını, dünyanın farklı bölgelerinden üniversitelerin temsilcilerini, uluslararası tanıtım ve eğitim teknolojileri şirketlerini, yurt dışı eğitim danışmanlarını, yükseköğretim alanındaki kamu paydaşlarını bir araya getiren ve 9. Avrasya Uluslararası Yükseköğretim Zirvesi'nin (EURIE) açılışına katıldı.

Özvar, yaptığı konuşmada Türkiye’nin uluslararası öğrenci hareketliliği konusunda bölge ülkelerin aday öğrencilerine yönelik önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptığını belirterek, “Zirve ile Avrasya kuşağındaki ülkelerin yükseköğretim alanında iş birliği imkanlarını araştırmak ve bu coğrafyada üniversiteler arası ilişkileri, bilim ve teknoloji alanındaki münasebetleri daha üst noktalara çıkarmak amaçlanıyor” dedi.

Konuşmasında Türk yükseköğretimine ilişkin bilgi veren Özvar, küresellik, sürdürülebilirlik, eşitlik, kapsayıcılık, inovasyon ve girişimcilik gibi konuların üzerinde önemle durduklarını söyledi.

Teknolojik yeniliklerin tüm sektörlerde olağanüstü değişimlere yol açtığına işaret eden Özvar, son yıllarda yükseköğretimde kritik üç noktanın öne çıktığını anlattı.

Dijital teknolojilerin evrimi ve çevrim içi öğrenme platformlarının ortaya çıkışı nedeniyle geleneksel kampüs tabanlı öğrenmenin ötesinde "her yerde öğrenme" paradigmasının önem kazandığını kaydeden Özvar, “Çevrimiçi kurslar, web seminerleri ve sanal sınıfların ortaya çıkışı coğrafi engelleri ortadan kaldırarak çok çeşitli öğrenme fırsatları sunuyor. ‘Her yerde öğrenme’ felsefesini benimsemek, sürekli keşif ve kendi kendine öğrenme kültürünü geliştirerek öğrencileri dinamik ve birbirine bağlı bir dünyanın karmaşıklıklarına hazırlar.” ifadelerini kullandı.

Yükseköğretim Kurulu olarak “her yerde öğrenme”yi sadece teknolojik bir değişim olarak değil, temel bir zihniyet değişimi olarak algıladıklarını belirten Özvar, “Bu bağlamda, bu kavramı güçlendirilmiş uluslararası iş birliği için bir fırsat olarak görerek, üniversite öğrencilerini farklı kaynaklardan ilham almaya aktif bir şekilde teşvik ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Dijital teknolojilerin dönüşümüyle artık tüm alanlarda yapay zekanın yaygınlaştığını vurgulayan Özvar, “Bu dönüşüm süreçlerinin içinde yer alıyor ve yükseköğretim sistemimizi süregelen dijital devrime uyumlu hale getirmek için durmaksızın çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yapay zeka ile ilgili yürütülen çalışmaları anlatan Özvar, “Yapay zekanın yükseköğretim üzerindeki etkilerini dikkatle izlemeye ve bunlara yanıt vermeye devam edeceğiz.” dedi.

Diğer kritik bir konunun da “Yükseköğretimde yeni ağlar kurmak” olduğu vurgulayan Özvar, kamu ve özel sektör dâhil olmak üzere tüm paydaşlarla iş birliklerinin geliştirilmesinin önem taşıdığını belirtti. Bu kapsamda yapılan iş birliklerini aktaran Özvar, mesleki ve teknik eğitimin öneminden hareketle öğrencileri erken aşamada sektörleri tanımaya ve geleneksel üniversite ortamının ötesinde bilgi edinmeye teşvik ettiklerini belirtti.

“Yükseköğretimdeki küresel dönüşümü yakından takip ediyoruz”

Konuşmasında mikro bilgilerin önemine de işaret eden Özvar, şunları kaydetti:

“Mikro bilgiler, üniversite eğitimi ile sektörün gereksinimleri arasındaki boşluğu doldurmada önemli bir adımdır. Bu kimlik bilgileri, kişisel ve mesleki gelişim için gerekli bilgi, beceri ve yetkinlikleri geliştirmeleri için bireyleri motive etmeye yönelik esnek ve hedefe yönelik bir yaklaşım sunmaktadır. Türkiye'de yakın zamanda, üniversite dışında edinilen becerilerin yükseköğretim sistemimiz içerisinde kredilendirilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasına yönelik bir girişim başlattık. Bu vizyoner girişim, somut programlarla birleştiğinde öğrencilerimizin eğitimlerini sürdürürken gerçek hayattaki zorluklarla ve piyasa gereklilikleriyle bağlantı kurmalarını önermektedir. Bu hedefe ulaşmak istiyoruz ve bu da yükseköğretimi sürekli olarak izlememizi, kapasitemizi artırmamızı ve sıkı kalite standartlarını korumamızı gerektiriyor. Türkiye olarak yükseköğretimde yaşanmakta olan küresel dönüşümü yakından takip ettiğimizden emin olabilirsiniz.”

“Gelecek, iş birliğine dayalı yükseköğretimde yatmaktadır”

Gelecek nesillere yüksek nitelikli eğitim sunabilmek için küresel sahnede hem rekabetçi hem de iş birlikçi olmak gerektiğinin altını çizen Özvar katılımcılara “Yükseköğretimin geleceği, iş birliği ve rekabetin ikili doğasını benimseme becerimizle şekillenecektir. Her birinin değerini ve potansiyelini kabul ederek daha dinamik, yenilikçi ve etkili bir eğitim ortamı yaratabiliriz. Liderler, eğitimciler ve politika yapıcılar olarak, bu güçleri akıllıca yönlendirmek ve eğitimin sınırları aştığı ve herkese gerçekten fayda sağladığı bir geleceğe doğru bizi yönlendiren tamamlayıcı motorlar olarak hizmet etmelerini sağlamak bizim sorumluluğumuzdur. Sonuç olarak, bu zirve sırasındaki etkileşimlerimizin yükseköğretimin sürekli ilerlemesine katkıda bulunacağına ve küresel bir bilgi ve fikir alışverişini teşvik edeceğine eminim. Gelecek, iş birliğine dayalı yükseköğretimde yatmaktadır.” diye seslendi.

Özvar, açılış törenin ardından stantları gezerek bilgi aldı.

-Zirve 3 gün sürecek-

29 Şubat'a kadar sürecek zirveye 60'dan fazla ülkeden gelen katılımcılar, çalıştay ve paneller düzenleyecek. Burada gerçekleştirilecek 50'den fazla eş zamanlı oturumda, yükseköğretimde uluslararasılaşma trendleri, dünyada uluslararası öğrenci hareketliliği, Erasmus+, uluslararası projeler, yurtdışı değişim programları, dijital dönüşüm, kalite güvencesi ve uluslararası sıralamalar gibi konular ele alınacak.



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024