Büyükşehir Belediyesinden, Büyük Park’ın mazisine saygı anıtı: Şehitler Anıtı açıldı - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Güncel

Büyükşehir Belediyesinden, Büyük Park’ın mazisine saygı anıtı: Şehitler Anıtı açıldı

Büyükşehir Belediyesinden, Büyük Park’ın mazisine saygı anıtı: Şehitler Anıtı açıldı
Yayınlama: 18 Mart 2024 Pazartesi - 4.754
A+
A-

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’uncu yılı etkinlikleri kapsamında Şarhöyük mahallesindeki Büyük Park'a değer katacak “Şehitler Anıtı”nın açılışı törenle gerçekleştirildi.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi 109’uncu yıl dönümünde Eskişehir’de anlamlı bir tören gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikler çerçevesinde Şarhöyük mahallesinde bulunan Büyük Park’a değer katacak “Şehitler Anıtı” büyük bir katılımla açıldı.

Açılışa Vali Yardımcısı Ali Çetin, Hava Savunma Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Ali Özmen, CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü, Utku Çakırözer ve İbrahim Arslan, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Av. Ayşe Ünlüce, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP İl Başkanı Talat Yalaz, şehit yakınları, gaziler, davetliler ve Eskişehirliler katıldı.

Törenin açılış konuşmalarını yapan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Sevinç Uluçeşme ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Ekrem Dumlu, Başkan Büyükerşen’e şehitliği ve gaziliği her zaman hatırlatacak özel eseri, anlamlı günde armağan etmesi sebebiyle teşekkür ettiler. 

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de konuşmasında, “18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’uncu yılındayız. Bir tarafta bir zafer, diğer tarafta şehitlerimiz var. Hem Çanakkale Zaferimizi kutlamayı hem de şehitlerimizi anmayı bir arada gerçekleştiriyoruz. Bu anlamlı günde, Büyükşehir Belediyemizin yaptırdığı Şehitler Anıtımızın açılışına hepiniz hoş geldiniz. Çanakkale Deniz Savaşı, dönemin emperyalist devletlerinin Osmanlı Devleti’ni yenip, 1. Dünya Savaşı’nı daha çabuk bitirme gayretidir. Ancak Türk milleti ile o tarihte Anafartalar Komutanı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün de başında olduğu Türk askerleri, Çanakkale Boğazının geçilmesine ve işgale izin vermemiş ve Türk vatanının zorla ve cebren işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir. Gerçi her ne kadar 1915 yılındaki bu zaferden sonra 1918’de Mondros Mütarekesi ile vatan işgal edilmiş olsa da orada başka bir destan yazılmış ve Ulusal Kurtuluş Savaşı ile yeni bir Türk Devleti olarak Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Türkiye bugün, dünya milletleri içinde dikkate alınan, önemsenen ve görüşlerine değer verilen bir ülke ise bunda Çanakkale Deniz Zaferi’nin ve ardından da Kurtuluş Savaşı’mızın rolü büyüktür. Ne var ki, her iki tarafın 500 bini aşkın kayıp verdiği Çanakkale Savaşı, bizim açımızdan bir zafer olarak sonuçlansa da, bu kadar büyük bir insan sayısının yaşamını yitirmesi bir trajedi olarak dünya tarihine geçmiştir.” dedi.

Şehitler Anıtı’na değinen Büyükerşen, “Şehitler Anıtımıza gelirsek; bu anıtı yapmayı ve Eskişehir’e emanet etmeyi çok uzun zamandır düşünüyordum.  Kısmet bugüneymiş. Tasarımı bana ait olan ve Büyükşehir Belediyemiz Heykel Atölyesi çalışanlarının kolektif bir sanat eseri olan bu anıtımızda, şehit oğlunun mezarı başında ağlayan, hüzünlenen bir anneyi tasvir ettik. Bu anıtı, yalnızca Çanakkale’de yaşamını yitiren şehitlerimizi değil, tüm tarihimiz boyunca bu ülke için canlarını vermiş şehitlerimizi anabilmek için yaptık. Evet, bir tarafta Çanakkale Zaferi, bir tarafta şehitlerimiz. Bir tarafta dimdik duran güvenlik güçlerimiz, diğer tarafta hüzün ve gözyaşı. Ne yapalım ki, hayat böyle bir şey. Ben, Çanakkale Deniz Zaferimizin 109’uncu yıl dönümünü kutlarken, bugüne kadar bu ülke için canını veren tüm şehitlerimizle gazilerimizi şükran ve minnetle anıyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının aziz hatırları önünde saygıyla eğiliyorum.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Şehitler Anıtı’nın kurdelesi kesilerek açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra protokol üyeleri anıta karanfil bıraktılar. Vatandaşların da anıta karanfil bırakması ile tören tamamlandı.

 



Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024