Eskişehir 24 milyon Euro Daha Borçlanacak - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Güncel

Eskişehir 24 milyon Euro Daha Borçlanacak

Eskişehir 24 milyon Euro Daha Borçlanacak
Yayınlama: 31 Ocak 2023 Salı - 1.681
A+
A-

Her yıl bütçe fazlası veren ESKİ, sık sık şebeke suyuna yaptığı zamlarla Eskişehir gündemine gelen ve tartışılan kurumların başında geliyor. Geçtiğimiz yıl şebeke suyuna yaptığı yüksek zamlar nedeniyle tepki çeken ESKİ en son yüzde 70 zam yapmıştı. Zam kararının alındığı toplantıda ise 2023 yılında su zamlarının her ay yapılması kararı alınmıştı.

Nu gelişmeden zarar ettiği gerekçesi ile sık sık zam yapan ESKİ'nin 124 milyon tl parayı Eskişehir Büyükşehir Belediyesine aktardığı ortaya çıkmıştı.

Şehrin her kesimini ilgilendiren ESKİ ise sık sık yetersiz alt yapı, kendi ifadeleri ile arıtma tesisinin kendi kapasitesinin yüzde 30 fazlasını arıtmak zorunda kaldığı gibi konularla gündeme geliyor. Tüm gelirlerine bir de yeni büyükşehir belediyesi yasası sonrası dış ilçe bütçelerinin her ay yüzde 10'unun alan kurum bazı dış ilçelerde de hizmet vermeden para topladığı iddiası nedeniyle eleştiriliyor.

Dış ilçelerde ilçelerin kendi alt yapısı üzerinden su alan vatandaşların su sistemine takılan su sayaçları ile satış yapılması nedeniyle eleştirilen ESKİ yeni yatırımlar yapmak için mevcut bütçesini kullanmak yerine kredi çekerek bunu yapmak istiyor.

Çeyrek asırdır büyükşehir belediyesini yöneten yerel yönetimin yıllardır görmezden geldiği frig yolu için de kredi çekmesini hatırlatan durum onca bütçe kullanılmak yerine neden kredi çekiliyor sorusunu akıllara getiriyor.

ESKİ'ye oybirliğiyle 24 milyon avro kredi yetkisi

ESKİ Genel Kurulu, Dünya Bankası finansmanı ile İller Bankası'ndan sağlanacak 24 milyon avroluk kredi gündemiyle toplandı. Eskişehir'in arıtma kapasitesinin artırılması için yapılacak tesise kullanılacak kredi ile ilgili karar ESKİ Genel Kurulu'nda AK Parti ve CHP'lilerin oybirliği ile kabul edildi. 

medya midasta yer alan detaylara göre, 

ESKİ Genel Kurulu, Dünya Bankası finansmanı ile İller Bankası'ndan sağlanacak 24 milyon avroluk kredi gündemiyle toplandı. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in katılmadığı ve İbrahim Arslan'ın başkan vekili olarak başkanlık ettiği toplantıda, Eskişehir'in arıtma kapasitesinin artırılması için yapılacak tesise kullanılacak kredi ile ilgili karar AK Parti ve CHP'lilerin oybirliği ile kabul edildi. 

Genel Kurul'da söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan, İller Bankası'ndan sağlanacak 24 milyon avroluk kredinin hiç de azımsanmayacak bir miktar olduğunu belirterek, "Daha önce ESKİ'nin kaynaklarının Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne aktarılmasını eleştirmiştik. Yapılacak yatırımları destekliyoruz, ancak eğer ESKİ'nin gelir fazlaları ESKİ'de kalsaydı, şimdi böyle bir borç yükü altına girilmesi de gerekmeyecekti. Bu kredi ESKİ'ye her yıl belki 70-80 milyon liralık bir borç yükü getirecektir, bunun da altını çizmek istiyoruz" dedi. Özcan ayrıca, 24 milyon avroluk kredi ile yapılacak yatırım için yapılacak ihalenin de tramvay ihalesi gibi olmaması ve daha rekabetçi olmasının sağlanmasını istediklerini belirterek, "Sizlerden talebimiz ihale sürecinde, diğer şehirlerde bu anlamda yapılan ihalelerin bir istatistiğinin çıkarılması ve bizlere de sunulmasıdır" dedi. 

ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen de, alınacak 24 milyon avroluk kredinin Dünya Bankası finansmanı ile İller Bankası'nın projesi kapsamında alınacağını ifade ederek, "Bu kaynak ile Eskişehir'deki arıtma kapasitesini artıracak 3. etap tesisi inşa edilecek, önemli bir yatırım yapılacak. Finansman Dünya Bankası tarafından sağlandığı için ihaleyi uluslararası şartlara ve onların belirlediği kriterlere göre yapmamız gerekiyor. Zaten onlar da aşama aşama takip edecekler, onay vermezlerse krediyi vermiyorlar. Karar oybirliği ile alındığı için teşekkür ediyorum, Eskişehir'e hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 

İller Bankası'ndan kredi alınmasıyla ilgili işlemler için ESKİ yönetimine yetki verilmesine ilişkin karar genel kararda oybirliği ile kabul edildi. 

Zarar Ediyor Dedikleri ESKİ Büyükşehir Belediyesine 124 Milyon Aktarmış

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024