‘İl İl AB Buluşmaları 11: Eskişehir’’ Etkinliği - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Güncel

‘İl İl AB Buluşmaları 11: Eskişehir’’ Etkinliği

‘İl İl AB Buluşmaları 11: Eskişehir’’ Etkinliği
Yayınlama: 10 Kasım 2022 Perşembe - 774
A+
A-

Vali Ayyıldız, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Kaymakcı ile Birlikte ‘‘İl İl AB Buluşmaları 11: Eskişehir’’ Etkinliğine Katıldı

Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı tarafından, Avrupa Birliği İletişim Stratejisi (ABİS) kapsamında yerel düzeydeki paydaşların AB üyelik sürecimize olan destek ve katkılarını artırmak üzere 2021 yılında başlatılan "İl İl AB Buluşmaları" toplantılar dizisinin 11.si İlimizde gerçekleştirildi.

Türkiye-AB ilişkilerindeki güncel gelişmeler ile bölgelerindeki AB proje, hibe ve eğitim imkanları hakkında bilgilendirmelerin ve sunumların yapıldığı, Avrupa Birliği Başkanlığı ile Türkiye Ulusal Ajansının İlgili uzmanlarının da katıldığı “İl İl AB Buluşmaları 11: Eskişehir” etkinliğinde; Vali Erol Ayyıldız ve Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Sayın Faruk Kaymakcı, video konferans yöntemiyle, AB projeleri uygulayan kaymakamlık, belediye, il müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, üniversiteler, okullar ve spor kulüplerinin temsilcileri ile  bir araya geldi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı Toplantı Öncesi Vali Erol Ayyıldız’ı Makamında Ziyaret Etti.

Valiliğe gelişi esnasında Vali Ayyıldız tarafından karşılanan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Kaymakcı, günün anısına Valilik Şeref Defterini imzaladı.

Daha sonra Vali Ayyıldız, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Kaymakcı ve Vali Yardımcısı Kübra Kurtoğlu Vural Makam Toplantı Salonunda video konferans yöntemiyle, AB projeleri uygulayan kaymakamlık, belediye, il müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, üniversiteler, okullar ve spor kulüplerinin temsilcileri ile toplantıya katıldı.

Vali Ayyıldız toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Eskişehir’in ilk Çağlardan itibaren kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Selçuklu ahilerinin kardeşlik bağları ile yoğrulmuş, Osman Gazi’nin rüyasındaki ulu ağacın kök saldığı: Kuruluş’un beşiği olan şehir olduğunu belirtti. Bu toplantı vesilesiyle Şehrimize teşrif eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Faruk KAYMAKCI Beyefendiye hoş geldiniz diyen Vali Ayyıldız konuşmasının devamında şunları söyledi;

“İletişim ve ulaşım imkânlarının bu kadar genişlediği, dünyanın küresel bir köye dönüştüğü bir dönemde insan hareketliliği de artmaktadır. Bu hareketliliği karşılıklı yarar haline dönüştüren çok değerli proje, hibe ve eğitim programlarının Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı tarafından desteklenmesi: İlim nerede olursa olsun onu almaya giden veya ilim insanlarını medeniyetimizin ışıltılı şehirlerine toplayan ecdadımızın mirasının günümüze küçük bir yansıması gibidir.

Eskişehir Valiliği olarak bu bilinçle toplumun her kesimine hitap eden projelere imza atmaktayız ve atmaya da devam edeceğiz. Ayrıca böylesi önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmanın da mutluluğu içindeyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle ilimizde 11.si düzenlenen ‘’İl İl AB Buluşmaları’’ toplantısının şehrimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, tüm katılımcılara teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.”

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Kaymakcı ise toplantı esnasında yaptığı konuşmada:

"Türkiye, Avrupa Birliği'ne aday bir ülke ve katılım müzakerelerini tamamlayarak Avrupa Birliği'ne tam üye olmak istiyor. Şu ana kadar biz 16 müzakere faslını açtık, bir faslı kapadık. Ancak katılım müzakerelerimizde son dönemde özellikle Kıbrıs ve Doğu Akdeniz, Yunanistan kaynaklı engellemeler var ve katılım müzakere sürecimiz istediğimiz hızda ilerlemiyor" dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Kaymakcı, Avrupa Birliği'nin 2021-2027 mali iş birliği döneminde Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin 13 programına katılmayı öngördüğünü anlatarak, Avrupa Birliği Başkanlığı olarak sundukları eğitim fırsatlarından da bahsetti.

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin 8 temel boyutunun olduğuna değinen Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Kaymakcı, şöyle devam etti:

"Bizim için temel boyut katılım sürecimizin ilerletilmesi. Türkiye, Avrupa Birliği'ne aday bir ülke ve katılım müzakerelerini tamamlayarak Avrupa Birliği'ne tam üye olmak istiyor. Şu ana kadar biz 16 tane müzakere faslını açtık, bir faslı kapadık. Ancak katılım müzakerelerimizde son dönemde özellikle Kıbrıs ve Doğu Akdeniz, Yunanistan kaynaklı engellemeler var ve katılım müzakere sürecimiz istediğimiz hızda ilerlemiyor. Türkiye-AB ilişkilerinin bir başka önemli ayağı Gümrük Birliği. Gümrük Birliği sayesinde biz 1999 yılından bu yana 2,3 trilyon avroluk bir ticaret hacmine ulaştık. Türkiye'nin en büyük, en istikrarlı ve en avantajlı pazarı Avrupa Birliği'dir. Türkiye de Avrupa Birliği'nin en önemli 6'ncı büyük ekonomik ortağı. Bu veriyi düşünürsek aslında şu anda yaşanılan ekonomik güçlüklerin aşılmasında Gümrük Birliği güncellemesinin ne kadar önemli olduğunu düşünebiliriz.

 

Son dönemde gündeme çok fazla gelen 18 Mart 2016'da yapılan göç anlaşmasıyla aslında göç sorunu büyük ölçüde bu bir iş birliğiyle yönetilmeye başlandı. Ancak biz üzerimize düşenleri yerine getirmiş olmamıza rağmen AB tarafında bu konuda gerekli adımların tamamının atıldığını söylemek mümkün değil. Biz engelleme sorumluluğumuzu yerine getirdik ve her şeye rağmen Yunan adalarına yasa dışı geçmiş olan göçmenleri de Mart 2020 tarihine kadar geri almayı sürdürdük. Ancak Avrupa Birliği tarafında verilen 4 sözden sadece ve sadece bir buçuğu yerine getirildi. Avrupa Birliği Birebir Anlaşması kapsamında Türkiye'nin geri aldığı her bir göçmen için bir Suriyeliyi Türkiye'den aldı. Bu doğru. Ama ikinci sözünde 3+3, 6 milyar avroluk bir fon tahsisi söz konusu olacaktı. Avrupa Birliği şu an itibarıyla bu fonların 4.2 milyarını harcamış durumda. Bizim istediğimiz bu fonların daha hızlı, daha esnek bir şekilde Suriyelilere en kısa zamanda ulaştırılması. Dolayısıyla AB'yi bu konuda bizim üzerimizdeki yükü almaya, yükü paylaşmaya ve hızlı davranmaya davet ediyoruz."

Konuşmaların ardından Eskişehir Sanayi Odası'na geçen Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Kaymakcı, "AB Sürecinde Ekonomik Dönüşüm" konulu çalışma yemeğine katıldı.

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024