2022-2023 adli yılı değerlendirme toplantısı yapıldı - Eskişehir Balyoz Haber

Eskişehir Güncel

2022-2023 adli yılı değerlendirme toplantısı yapıldı

2022-2023 adli yılı değerlendirme toplantısı yapıldı
Yayınlama: 2 Eylül 2022 Cuma - 1.106
A+
A-

“TEMEL GÖREVİMİZ, KUSURSUZ BİR ADALET HİZMETİ SUNMAK”

Yeni adli yılın başlaması ile Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca adli yıl değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali YELDAN, “Şehrimizde halkımıza kusursuz bir adalet hizmeti sunmak biz yargı çalışanlarının en temel görevidir” dedi.

2022-2023 adli yılı başlangıcı ile Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca adli yıl değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali YELDAN, Eskişehir Adalet Komisyonu Başkanı Arif Hamdi SAZAK, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri Mehmet ÖZEL, Yunus Abdullah TOKGÖZ, Ayhan GÖKALP, Savaş KILIÇ ile birlikte adliyede görevli Cumhuriyet savcıları ve Cumhuriyet Başsavcılığı personelleri katıldı.

Adliye Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanıp yeni adli yıl ile birlikte yürürlüğe konulan görev bölümü değişikliği tanıtıldı. Görev bölümü değişikliği tanıtımı sonrasında 2021-2022 adli yılı içerisinde Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı bürolarınca gerçekleştirilen işler anlatıldı.

ADİL YARGILAMANIN TEMELİ ETKİLİ SORUŞTURMAYA DAYANMAKTADIR

Toplantıda yeni adli yıl ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali YELDAN konuşmasına, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile 15 Temmuz’da Fetö’nün hain darbe girişiminde ebediyete uğurlanan tüm şehitleri rahmetle anarak başladı.

Delillerin eksiksiz toplanması ile iddianamede gösterilmesinin; kovuşturma ve kanun yolu denetimlerindeki sürecin makul sürede sonuçlanmasını sağladığını belirten Başsavcı YELDAN, “Bilinmelidir ki adil yargılamanın temeli etkili bir soruşturmaya dayanmaktadır” dedi.

Eskişehir’in coğrafi konumu, ulaşımı, sanayi ve ticareti, alt yapısı, üniversiteleri ve gelişmişlik düzeyiyle ülkenin sayılı illerinden olduğunun altını çizen Başsavcı YELDAN, “Şehrimiz de halkımıza kusursuz bir adalet hizmeti sunabilmek, adalete olan güveni daha çok yükseltmek kamu vicdanını tatmin edecek uygulamaları, çalışmaları ve kararları sahada icra etmek biz yargı çalışanlarının en temel görevidir” diye konuştu.

Konuşmasında dünyada yaşanan teknolojik gelişmelerle iletişim çağının geldiği noktaya dikkat çeken Başsavcı YELDAN, bilgi ve haberlerin hızla yayılması ile günümüzde toplum kesimlerinin duyarlılığının arttığını ve bu taleplere karşın yargı organlarının proaktif bir yaklaşımla cevap vermesi gerektiğini belirterek, “Bu bağlamda adliyemizde medya iletişim bürosu aktif hale getirilmiş, örnek uygulamalar kamuoyuyla paylaşılmaya başlanmıştır” dedi.

ÇOCUKLARIN KORUNMASI, KADINA ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE YÖNELİK GÜÇLÜ ADIMLAR ATILDI

Adalet arayan, suça sürüklenen, istismara, şiddete uğrayan çocuklar ile şiddete uğrayan kadınların soruşturma sürecinde adalete erişimlerini kolaylaştırmayı, ikincil örselenmelerin önüne geçilmesini sağlamak istediklerini belirten Başsavcı YELDAN, defalarca kolluk ve adli makamlara başvurduğu halde şikayetlerinden sonuç alamayan suç mağdurlarının seslerine kulak verilmesi gerektiğini vurguladı. Her çocuğun bir ışık olduğunun, hayatta kalmak, gelişmek ve büyümek için ihtiyaçları ve hakları olduğunun her aşamada gözetilmesi gerektiğini dile getiren YELDAN, “Aile içi ve kadına karşı şiddetin önlenmesi ve tekrarlanmaması için her başvuruyu özenle kaydetmeliyiz. Şikayetin nedenleri ve çözümleri hususunda psikoloji, sosyal hizmet ve pedagoji alanında eğitim almış uzmanlarımızın görev yaptığı adli destek ve mağdur hizmet biriminden rapor ve görüş alarak soruşturmaları önleyici ve koruyucu tedbirlerle, olaya özgü seçilmiş adli kontrol uygulamalarıyla; suç mağdurlarının başta yaşam hakkı olmak üzere tüm hak ve özgürlüklerini koruyacak şekilde yürütmeliyiz” şeklinde konuştu.

Toplantıda açıklanan verilere göre soruşturma bürosunca 2021-2022 adli yılı içerisinde 61 bin 864, Aile İçi Şiddet Suçları Soruşturma Bürosunda 3 bin 826, Terör ve Anayasal Suçları Soruşturma Bürosunda 982, Uyuşturucu, Kaçakçılık ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosunda 3 bin 67, Çocuk Suçluları Soruşturma Bürosunda 2 bin 964, Seri Muhakeme Usulü Soruşturma Bürosunda 2 bin 786, Uzlaştırma Bürosunda 5 bin 342 ve Bilişim Suçları Bürosunda 1606 dosya karara bağlanırken İlamat ve İnfaz Bürosunca da 58 bin 520 dosya infaz edildi. Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğünce de 2021-2022 adli yılı içerisinde 205 kişi dosya açılmadan bilgilendirildi. Ceza Yargılama Destek Bürosunca 687 sosyal inceleme raporu hazırlanırken 446 kişinin ifadesine girildi. Hukuk Yargılama Destek Bürosunca 1100 sosyal inceleme raporu düzenlenirken 43 dosyada ifadeye girildi.

Toplantının sonunda 2021-2022 adli yılı içerisinde emekli olan adliye personellerine Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali YELDAN ve Eskişehir Adalet Komisyonu Başkanı Arif Hamdi SAZAK tarafından plaket ve çiçek takdim edildi.  

“HÜKÜMLÜLERİN YENİDEN SUÇ İŞLEME RİSKLERİNİ AZALTMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Toplantıdan sonra Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından toplum içinde denetim ve takibi yapılan yükümlülere, iyileştirilmeleri ve topluma kazandırılmaları amacıyla boş zaman faaliyeti kapsamında  verilen ebru sanatı, keçe taş boyama eğitimi sürecinde hazırlanan bez çantalar, taş boyamalar, tepsiler, keçe ve ebru ürünler Eskişehir Adliyesinde sergilendi. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali YELDAN, Eskişehir Adalet Komisyonu Başkanı Arif Hamdi SAZAK ve Eskişehir Valisi Erol AYYILDIZ’ın da incelediği serginin açılışında konuşan Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürü Mehmet Ali ÖZTAYLAN, denetim ve takipleri altındaki hükümlülerin yeniden suç işleme risklerini azaltmak için çalıştıklarını belirterek, “Yükümlülerin dosyaları ile ilgili infaz işlemlerine devam edilirken aynı zamanda topluma kazandırılmaları yönündeki eğitim faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen ebru sanatı eğitimi gibi destekleyici faaliyetler çeşitlenerek devam edecektir” diye konuştu.  

'

Gönderen: journal



Bir Yorum Yazın
Bu habere yorumlar
Copyright © 2024